DE KRACHT VAN YOUTUBE VOOR JOUW PODCAST

 

YouTube, 's werelds meest prominente videoplatform, is voortdurend aan het innoveren en uitbreiden van zijn mogelijkheden om makers van content beter te bedienen. Recentelijk heeft YouTube een nieuwe feature geïntroduceerd die het voor podcasters nog aantrekkelijker maakt om hun content op het platform te delen: de mogelijkheid om RSS-feeds toe te voegen. Dit biedt een unieke kans voor podcasters om hun bereik te vergroten, hun publiek te diversifiëren en de betrokkenheid bij hun content te verbeteren. In dit artikel verkennen we de mogelijkheden van YouTube voor podcasts, met een focus op de nieuwe RSS-feed feature en de voordelen van het hosten van je podcast op YouTube, zowel in audio-only als in videoformaat.

De Nieuwe RSS-feed Feature op YouTube

RSS-feeds zijn al lang de ruggengraat voor het distribueren van podcasts over verschillende platforms. Ze stellen makers in staat om automatisch nieuwe afleveringen te verspreiden naar platformen als Spotify, Apple Podcast, Deezer,... YouTube's integratie van RSS-feeds betekent dat je nu ook je podcast automatisch kunt laten verschijnen op je YouTube-kanaal. Zo hoef je niet meer handmatige de uploads te doen naar YouTube en je zorgt ervoor dat je publiek altijd toegang heeft tot de nieuwste afleveringen, direct op YouTube.

Voordelen van het Toevoegen van de RSS-feed

 • Automatisering: Eenmaal ingesteld, worden nieuwe podcastafleveringen automatisch geüpload naar je YouTube-kanaal, wat tijd bespaart en zorgt voor consistentie.
 • Vergroot bereik: Door je podcast beschikbaar te maken op YouTube, open je de deur naar 's werelds op een na grootste zoekmachine, waardoor je toegang krijgt tot miljoenen potentiële luisteraars.
 • Geoptimaliseerde zichtbaarheid: YouTube's algoritmes kunnen helpen nieuwe publieken te bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw content, maar je mogelijk nog niet hebben gevonden via traditionele podcastplatforms.

NaDELEN van het Toevoegen van de RSS-feed

 • Als je afleveringen of seriegegevens aanpast op het platform die je RSS-feed aanmaakt, zullen deze niet automatisch aangepast worden op YouTube.
 • Je kan je abonnees niet automatisch op de hoogte brengen als je oude aflevering via de RSS-feed toevoegt.
 • En uiteraard zal YouTube de content niet verder publiceren op andere platformen zoals Spotify e.d.

Podcasts op YouTube: Audio-only vs Met Video

Het plaatsen van je podcast op YouTube kan in twee vormen: als een audio-only bestand of inclusief video. Beide formats hebben hun unieke voordelen en kunnen afhankelijk van je content en publiek variëren.

Audio-only Podcasts

 • Toegankelijkheid: Ideaal voor luisteraars die op zoek zijn naar content om naar te luisteren terwijl ze andere taken uitvoeren.
 • Gemak: Minder productietijd en -kosten, aangezien er geen videomateriaal vereist is.
 • Flexibiliteit: Eenvoudiger te produceren en te bewerken, wat leidt tot een snellere releasecyclus van afleveringen.

Podcasts met Video

 • Betere engagement: Video voegt een visuele laag toe die kan helpen de aandacht van de kijker vast te houden en een diepere band met het publiek te creëren.
 • Meer kansen op monetization: Videocontent op YouTube biedt extra mogelijkheden voor advertentie-inkomsten en merkpartnerschappen.
 • Verhoogde zichtbaarheid: Videocontent heeft de neiging om beter te presteren op YouTube, gezien het een videocentrisch platform is, wat kan leiden tot hogere kijkcijfers en meer abonnees.

Conclusie

De introductie van RSS-feed integratie op YouTube is een game-changer voor podcasters, die nu kunnen profiteren van het immense bereik en de geavanceerde algoritmes van het platform. Of je nu kiest voor een audio-only formaat of besluit om je publiek te boeien met video, YouTube biedt een ongeëvenaarde kans om je podcast naar een hoger niveau te tillen. Door de kracht van automatisering, een breder bereik en verhoogde betrokkenheid, is er nog nooit een beter moment geweest om je podcast op YouTube te lanceren.

Meer weten  over (zakelijk) podcasten?

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
alle podcast nieuws in je mailbox.

klaar om te starten?

Podcastidee bespreken? 
Neem contact op en je hoort snel van ons.